Mollige kussens en meer ...

Ik zit heerlijk op een zachte bank met mollige kussens te luisteren naar gastsprekers. Een koude wind blaast om het oude LTS gebouw en ik ben samen, met een aantal collega’s, een dag in Amsterdam om kennis op te doen over circulaire economie (wat een woord) en energieopwekking. Het gaat op dit moment over duurzaamheid in de breedste zin van het woord: als we veel grondstoffen nodig hebben om een stad te bouwen of een fabriek opnieuw in te richten, dan kan je jezelf de vraag stellen hoelang we nog zó door kunnen gaan, als we nu doen. Ik zal je verder niet vermoeien met details, maar dat het nuttig en noodzakelijk is, dat snappen de meeste mensen wel. Mijn collega’s kijken geïnteresseerd naar de presentatie op de schermen, fronsen met de wenkbrauwen en maken aantekeningen in een boekje. Grappig eigenlijk, niemand kijkt op zijn smartphone of tablet, maar ze luisteren geconcentreerd naar de spreker die het over energieleverantie heeft. Opnieuw valt de uitdrukking: ‘we weten niet waar we over drie jaar staan, want één ding is zeker, alles is onzeker’ of woorden van gelijke strekking.

Het is niet fijn om het over een onzekere toekomst te hebben, want – wij mensen – willen graag zekerheid over ons denken, voelen en handelen. Blijkbaar hebben we dat nodig om de onzekerheid tegemoet te kunnen treden. Op de schermen zie ik scenario’s voorbij komen over gasverbruik en de verwachtingen tot het jaar 2050. De lijntjes in de grafieken zijn zwart, blauw en groen van kleur en met enige hilariteit wijst de spreker naar de zwarte lijn in de veronderstelling dat deze blauw is. Bij zijn woorden ‘ik ben kleurenblind’ wordt instemmend geknikt. Mannen herkennen dit fenomeen klaarblijkelijk en ik vraag me vervolgens af wie van mijn collega’s kleurenblind is en kledingadvies krijgt van zijn vrouw.

De gastspreker gaat verder met zijn presentatie. Nu gaat het over elektriciteitsgebruik, over de uitbreiding van alle netwerken en de mogelijkheden die mensen zelf hebben om elektriciteit op te wekken. Die laatste optie is trouwens niet verkeerd en ik denk terug aan mijn ervaringen van een maand geleden, toen de elektriciteit in een groot deel van de hoofdstad van Nederland stil lag. Amsterdam was – voor eventjes – een spookstad geworden. De omgeving zou toen een mooie achtergrond zijn geweest voor een science fiction film waar een ontdekkingsreiziger een nieuwe planeet betreedt: een lege straat, donkere gebouwen, mensen die verweesd naar hun handen kijken (geen verbinding van de smartphone) en twijfelende automobilisten die met lede ogen de voorbij fietsende scholieren aankijken: dit keer hoefden de scholieren even niet op de verkeerslichten te letten.

Elk nadeel heb z’n voordeel, om de woorden van Johan Cruijf maar te gebruiken: soms heb je een energie-dip nodig om creatief en inventief te worden. Ik ben dan ook erg benieuwd wie de energiehendel destijds naar beneden heeft gehaald. Zou er een geheim genootschap zijn? En zo ja, wie zouden er dan een sleutel hebben van de geheime kamer waar DE energiehendel zich bevindt? Ik merk dat de gastspreker met hele andere zaken bezig is, dan ik hiervoor opschreef. Het enige dat er nu opzit, is mijn schrijfschrift opbergen en luisteren naar de rest van het verhaal. Een slokje water is nu wel een goed idee. Ik heb het helemaal warm gekregen in het leslokaal; deze mollige stoelkussens isoleren in ieder geval erg goed!


De afbeelding van 'Amsterdam in het pikkedonker': http://nos.nl/artikel/2153383-stroomstoring-regio-amsterdam-na-uren-opgelost.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

Friemeltje, Kwakje en de jagende register-accountant

De boe-vis

Kwal!