Friemeltje, Kwakje en de jagende register-accountant

Deze figuren kwamen tot leven in de voorstelling van Purper. Voor degene die hier niet mee bekend is: Purper is een cabaretgroep waarin o.a. Erik Brey, Alfred van de Heuvel en Frans Mulder gespeeld hebben. En déze drie heren hebben in 1996 de bovengenoemde sketch gespeeld. 

Verkleed als kabouters speelde ze een hilarische scene waar ik vandaag weer even aan terugdacht:
Kwakje stelt met een heel hoog stemmetje de meest vreemde vragen en
verslikt zich in lastige woorden zoals 'macrobiotisch' en 'vegetarisch'. Nadat hij een minuut de meest vreemde kreten heeft gestameld zegt hij uiteindelijk 'hallo!' De jagende register-accountant is een stoere man die, door de vragen van Friemeltje en Kwakje, wat onzeker wordt. Hij loopt over het toneel en zorgt voor opschudding door eenden uit de lucht te schieten. Dit tot groot verdriet van Kwakje.

Aldus een hele korte samenvatting van een 9-minuten durende sketch.

En waarom ik hier nu aan denk? Heel eenvoudig. Sinds ons huishouden uit 3 katten bestaat, vinden er heel wat komische taferelen plaats. De piepende kitten doet mij aan Kwakje denken die luidkeels om aandacht vraagt en met grote vragende ogenom zich heen kijkt. "Waarom ik?", lijkt ze te denken als de andere kat (die mij aan de jagende register-accountant doet denken) haar op lompe manier bejegent. Onbeholpen rent hij naar haar toe om te spelen. Zij op haar plaats weet niet wat ze hiermee moet en rent gauw weg naar de andere kater. Deze kater (in de sketch wordt hij Friemeltje, ook wel Friemel genoemd) is de ietwat droge personage in het tafereel. Hij kijkt onbewogen, soms wat streng en als hij zijn mond open trekt, zijn de anderen toch wel onder de indruk.

Voor komische taferelen hoe je niet meer naar het theater. Kijk naar YouTube, je omgeving en laat je fantasie de vrije loop. Nieuwsgierig geworden?

Reacties

Populaire posts van deze blog

De boe-vis

Kwal!