Iets loslaten

'Iets loslaten' kan je op meerdere manieren uitleggen. Het staat synoniem voor niet vasthouden, vrijgeven, loskomen, lossen, opgeven, verlaten en vrijlaten. 

Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom ik zo'n aandacht geef aan het woord 'loslaten'. De reden is de volgende. Onze kat Tup is rijkelijk bedeeld met haar. Tup is oorspronkelijk een slanke kat, maar dat was in het dagelijks leven niet zichtbaar meer. Als Tup klom, klauterde en rende, zag je een enorme baal haar klimmen, klauteren en rennen. Aan weerszijden van zijn lijf was de vacht zo'n 7 cm dik. 


Zijn kraag, Maine Coons staan hier om bekend, nam maandelijks in omvang en lengte toe. De Kerstman keek jaloers naar de baard van Tup, zou ik maar zeggen. 

Maar zo'n (onder)vacht kan ook klitten en vervilten. En als je kat geen fan is van dagelijkse kattenwasjes, door de kat in kwestie zelf uit te voeren, heb je een probleem. 

Op ons verzoek kwam kattentrimster Jess langs om de vacht van Tup te ontdoen van overtollige beharing. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk hebben Jess en Tup, gedurende een 2-uur durende sessie uur in de badkamer, de term 'loslaten'  vorm gegeven. Het resultaat is een bol haar ter grootte van Tup, en een gehavende luxaflex, maar dat terzijde.

Als je dit vertaalt naar de mensenwereld, hoef je materiële zaken en mensen niet altijd vast te houden. Je mag iemand laten gaan, of vrijlaten. Daar word je vrolijker en lichter van. Kijk maar naar Tup. Daar gaat het overigens heel goed mee. Na de sessie, heeft hij zichzelf gepoetst, en gepoetst, en gepoetst en gepoetst. Hij draaft door de tuin, rolt over de stenen en heeft veel plezier. Een mooie slanke kater die het naar zijn zin heeft en weer op kattenkwaad uit is.








Populaire posts van deze blog

Friemeltje, Kwakje en de jagende register-accountant

De boe-vis

Kwal!