Ben jij een beelddenker of taaldenker?
Wist je dat een beelddenker zo’n 32 plaatjes per seconde in het hoofd ziet? Dat wist ik tot gisteren niet. In de Happinez was hier een artikel aan gewijd. Een erg interessant stuk. Toen las ik dat de meeste mensen taaldenkers zijn: zij zien ongeveer twee woorden per seconde. Ik was er even stil van.
Ik stelde mijn lief de vraag wat hij voor zich ziet als hij aan een bal moet denken. Hij ziet de letters
B A L voor zich. Zelf ben ik een beelddenker en ik zie het voorwerp gelijk voor mij: de bal, maar ook de kleur, grootte en het materiaal, in welke omgeving dat is enzovoorts. Voor mij is dit doodgewoon en ik ging ervan uit dat iedereen dit deed. Maar dat er mensen zijn die letters zien, daar had ik nooit bij stilgestaan. In hetzelfde artikel staat hoe men taaldenkers en beelddenkers definieert: 'de officiële termen zijn auditief-volgordelijke denkers versus visueel-ruimtelijke denkers. Bovendien horen beelddenkers vaak ook bijpassende geluiden in hun hoofd en ze voelen veel. Dat is zóveel dat een kind continu bezig is om die stortvloed aan beelden en indrukken in het gareel te krijgen en daardoor afgeleid en dromerig oogt.'
Opeens vallen er allerlei zaken op z'n plek: hoe ik leerde op de lagere school, middelbare school, mijn studietijd en in mijn werk. Op mijn 18de jaar heb bewust gekozen voor een bouwkundige opleiding. De reden was simpel: ik vond het leuk om huizen te bouwen voor mensen en om monumentale panden te renoveren en te restaureren. Ik gunde iedereen een fijne plek om te wonen. Na mijn opleiding ging ik werken bij een vastgoedontwikkelaar. Daar heb ik nieuwe woonwijken ontwikkeld met alle denkbare huizen, straten, parken, bruggen, speelplekken, bomen en vijvers. Je ziet het voor je als je aan het werk bent. Heel fijn als beelddenker.
Ik lees verder: '.....in beelden denken is soms lastig om gevoelens te verwoorden. Simpelweg omdat woorden en taal voor hen lastiger en misschien zelfs niet logisch zijn'. Opnieuw herkenbaar. Ik zie veel plaatjes voor me en ik heb wel eens geopperd dat het mooi zou zijn als mijn gedachten op een scherm geprojecteerd kunnen worden. Dan ziet de ander allerlei plaatjes en daarna kunnen we verder praten. Maar deze techniek bestaat niet (of nog niet). In plaats daarvan heb ik in de afgelopen 30 jaar mijn uiterste best gedaan om volgordelijk te werk te gaan, structuur aan te brengen om zo de informatie goed over te kunnen brengen. Dat is me gelukt, maar dat kostte wel veel energie en nam veel tijd in beslag. Het leverde tegelijkertijd ook leuke gesprekken op. Door mijn beeld-denken kon er ook verdieping plaatsvinden.
Daarom schrijf ik zo graag. Het helpt mij om alle beelden in mijn hoofd te comprimeren en er een verhaal van te maken. Hoe zouden beelddenkers als Albert Einstein, Cher, Jamie Oliver, John Lennon en Vincent van Gogh dit ervaren hebben? Daar ga ik eens in plaatjes over nadenken.
Reacties