Het weer in Nederland
Koning Winter heeft de touwtjes nog stevig in handen. Afgelopen dagen heeft hij weer stevig toegeslagen in Noord-Frankrijk en België. Ik zie hem voor me als een grote, forse en enigszins chagrijnige verschijning, gekleed in een dikke bontjas met dito wanten en muts. Hij houdt geen rekening met de wensen en verlangens van dieren of mensen. Het maakt hem niets uit of zij het koude en natte weer waarderen. Hij bedient zijn klanten op de ouderwetse manier; hij doet waar hij zin in heeft. Hij laat pakken sneeuw uit de lucht vallen, waardoor automobilisten meer dan een etmaal vast komen te staan op de snelweg.
Hij voert
geen weer-wensen-onderzoek uit onder de bevolking, die puft en kreunt
bij de aanhoudende winterse effecten. Hij drijft zijn eigen winterse zin
door en heeft vrij spel tot 21
maart. Hij heeft nog een paar dagen tijd om het flink te laten
sneeuwen, vriezen en desnoods ijzelen. Flinke temperatuurschommelingen
mogen voorkomen, variërend van plus 15 graden Celcius overdag naar min 10
graden Celsius in de nacht.
Terwijl tuinliefhebbers de ontluikende knoppen aan hortensia- en rozenstruiken bedekken met plastic folie, blaast hij een koud aanvoelende winterdeken over de tuin. Hij laat de strandtenthouder merken dat het winter is, en zorgt dat de warme chocolademelk gretig aftrek vindt.
Terwijl Koning Winter bezig is om alle voorraden sneeuw/ijzel/hagel/regen/Terwijl tuinliefhebbers de ontluikende knoppen aan hortensia- en rozenstruiken bedekken met plastic folie, blaast hij een koud aanvoelende winterdeken over de tuin. Hij laat de strandtenthouder merken dat het winter is, en zorgt dat de warme chocolademelk gretig aftrek vindt.
Nog
eventjes, en dan is het haar beurt. Op donderdag 21 maart is het zover.
Dan duwt ze met zachte warme hand de koning aan de kant. Dan is het háár
beurt en neemt zij de leiding over.
De meeste mensen spreken hun voorkeur uit voor de lente; ze hebben voldoende winter achter de rug. Je zou ook kunnen zeggen: ze geven de voorkeur aan de juffrouw, want ze hebben wel even genoeg van de koning.
Een grappig fenomeen: in de echte wereld gaat het vaak anders.